Sunday, September 30, 2007

My Carnival Story

Yes, jag tänkte berätta hur det kan komma sig att jag, en ursprunglig Lidköping bo, har helt fastnat för Soca, en musikstil från små öarna i västindien.

Det hela började med att jag hade gått från techno till trance, vidare till reggae o senare dancehall. Jag var rätt inne på dancehall och bodde i Toronto i Canada runt 2002.

Jag gick på en del bashments och tyckte det var jätte tufft. Canada och speciellt Toronto har många invandrare från Jamaica och övriga västindien, och har västindien towns där många samlas och har olika affärer. Bland annat skivaffärer och restranger med jerk-chicken. Toronto har bla ett av världens största Chinatowns.

Jag var iaf i ett av detta områdena jag hade hittat och letade skivor. Köpte en del vinyl från dessa skivaffärer och på vägen mellan sålda folk brända skivor på gatan och från bagageluckor på bilar. Jag köpte en del mixtapes med dancehall och reggae, men många hade också skivor som hette de kalla Soca. Det var 5 för $20 så jag tog en Soca skiva för att höra vad detta var. Lyssnade på den men fattade inte alls grejjen, väldigt snabba riddims och lät inte som jag var van vid.

Jag glömde bort denna skiva men ett år senare hitta jag den och lyssnade igen o sen var jag helt fast. Hade vid det laget blivit lite trött på allt gun-talk som är i Dancehall och Dancehall hade blivit riktigt stort med Sean Paul o allt det.
Jag började ladda hem en jäkla massa soca musik från internet och blev mer o mer fast. Men jag hade inte en aning om kulturen annat än den bilden jag fick av texterna och missförstånden var många.

Sen var jag i NYC en vecka och träffade där en tjej som var från Trinidad och hon berätta om carnival-kulturen. Hon förklara vad ett band var och berättade om j´overt, powder posse, midnight robbers o allt annat.

Jag tänkte detta MÅSTE jag uppleva så boka en resa till Trinidad och åkte dit själv, detta var 2005. Hade tur o träffade otroligt trevliga människor efter ett tag och kände mig hemma direkt.

Bodde i Woodbrook i Port of Spain hemma hos de. Sedan dess har jag varit på carnivalen varje år. Tyvärr ser det inte ut som om jag kan åka i år pga av att skolan blir så lidande.

Det är min carnival story.

Så här går det till på carnivalen: (No Behaviour!)

Det är lätt beroende framkallande. Detta är Notting Hill carnival i London. (som oxå har många Immigranter från västindien).


Mina favorit låtar just nu är:

Keety General - Grenada Story:


Alpha - Tic Toc (Slu Riddim):


Ricky T ft Vegas Pressure Boom: (vodka in my blood!)

No comments: