Saturday, July 20, 2013

Soca Riddim Fitness i Sverige!

En ny träningsform i Stockholm - Soca Fitness. Liknande träningsformer har fått stort fäste i både Storbrittanien och USA, men har hitintills inte nått Stockholm. Lisa har bott i T&T och har varit med i karnevalen många år, och hon vill nu få fler människor här hemma att få upp ögonen för den fantastiska kulturen. 
Läs också mer om Lisa och Soca Fitness på www.socafitness.se


Se pressmeddelande nedan:

Gör träningen till en karneval med Soca Fitness!
Soca Fitness är en ny träningsform i Stockholm. Soca är karneval-musik från Trinidad & Tobago, som med sina snabba trummor och energifyllda sång gör att kroppen knappt kan stå stilla även om man försöker. Ett pass på Soca Fitness är ett aerobicspass med karibiska influenser. Man får pröva på att "whine:a" (rulla på höfterna på ett särskilt sätt) och skaka rumpan, stegen är enkla men uppmanar dig att ta ut svängarna lite, under karnevalens paroll "jump and wave". 1 september drar det igång, varje söndag klockan 16.00 i Urkrafts lokaler på Sveavägen 128.
Den karneval som kanske kommer först i sinnet för de allra flesta är ofta karnevalen i Rio, Brasilien. Men vilken karneval som är världens främsta tvistas det om varje år. Med sin explosion av färg, musik, festande och kreativitet har Trinidads karneval gett upphov till liknande festligheter runt om i världen, men ingenting på jorden kan konkurrera med storheten och euforin på karnevalen som ofta kallas "The greatest show on earth". Med sina enorma maskerad-band, spektakulära kostymer, sin pulserande musik, och den enastående uthålligheten av festdeltagarna är Trinidads karneval en karneval i sin egen klass.

Soca-musik är karnevalens bränsle. Musiken bygger framförallt på snabba trummor som gör att musiken är väldigt energisk och fartfylld. Kända nutida soca-artister är Machel Montano, Faye-Anne Lyons och Bunji Garlin, Destra, Kes and the band, och Swappi.

Under ett träningspass med Soca Fitness tränar man hela kroppen, rygg, bål, ben, och får upp ett rejält flås. Min målsättning är att skapa en opretentiös stämning där alla kan delta på sina egna villkor, både den dans- och träningsvana, men också den som inte rört så mycket på kroppen tidigare. Karnevalen på Trinidad & Tobago är till för alla, gammal som ung, alla nationaliteter! Man behöver inte ha dansat innan för att kunna hänga med i passet, men kommer att utveckla sin koordination samt rörlighet desto mer man tränar.

Socamusiken handlar om fest och att ha skoj, och målet med träningen är att bli fysisk starkare, få bättre kondition och framför allt – att ha riktigt roligt under tiden.

Tidigare i mitt liv var jag aldrig riktigt någon träningstjej. Det kändes som ett måste att träna, och något jag valde bort för roligare saker. Men det ändrades efter en långresa till Trinidad & Tobago. De veckovisa aerobicspass jag gick till tränades till den fantastiskt energifyllda karnevalmusiken soca! Det var definitivt något annat än det jag var van vid på vanliga träningsanläggningar hemma i Sverige, och träningen kändes inte som någonting jobbigt längre, utan jag började istället längta till nästa träningspass.

Jag har en stor kärlek till soca, och hela kulturen kring Trinidad & Tobago. Jag har vistats längre perioder i landen, och också deltagit i firandet kring karnevalen många gånger. Utöver min kärlek till landet, musiken och kulturen har jag också en stor kärlek till dans. Jag har dansat dancehall, reggaeton, samba och afrikansk dans. Jag är även diplomerad aerobicsinstruktör via World Class.


Jag vill använda soca-musik och karibisk kultur till att öka välmåendet, både fysiskt och psykiskt. Det ska vara roligt och prestigelöst att röra sig till musik! Jag vill också att fler ska upptäcka den fantastiska musiken och kulturen kring karnevalen på Trinidad & Tobago och att fler upptäcker hur man gör träningen till en fest!